Hračky, se kterými bude domácí škola zábavnější

 

Nejeden rodič v této nelehké situaci zjistil, že přimět děti k domácímu studiu není snadné. Domácí výuka může po nějaké době začít být monotónní a nudná. Možná by ji mohlo zpestřit pár výukových pomůcek, nebo her.

 

Domácí vzdělávání je často diskutované a jistě jste na něj slyšeli už pochvaly i kritiku. Nicméně nyní se mnoho děti a rodičů ocitlo v situaci domácího vzdělávání bez varování, přípravy a vlastního rozhodnutí. Věříme, že se vám daří udržovat si učební rutiny a zároveň dobrou domácí atmosféru. Pokud byste chtěli dětem tuto vleklou situaci trochu rozjasnit, máme pro vás pár tipů.

 

Škola hrou v tom pravém slova smyslu

 

Využijte toho, že jste doma a můžete se dětem věnovat individuálně a po celý den. Pořiďte jim hračky, se kterými mohou trénovat učivo kdykoli. Když děti začnou být unavené, nedokáží se plně soustředit na běžnou výuku s knihami. V tu chvíli je veselá hra ideální pomocník. Poskytne dětem trochu odreagování, přitom ale opakuje důležité učivo.

 

Matematika

Dřevěné počítadlo

Už roky se objevují na trhu nové a nové učební pomůcky, ale žádná z nich ještě nenahradila klasické dřevěné počítadlo. Matematika je s ním srozumitelnější. Dřevěné kuličky jsou pro děti lákavé k hraní. Je to přírodní materiál, který je příjemný na dotek. A i po letech málokdo projde kolem počítadla, aniž by pocítil nutkání přesunout pár číselných řad. Pro domácí podmínky nebudete potřebovat veliké školní počítadlo, bohatě si vystačíte s menším přenosným. Budete tak moc počítat třeba z postele.


30701-8_pol-pl-drewniane-kolorowe-liczydlo-szkolne-za1838-11884-1

 

 

Dřevěná matematická sada

Aby děti příkladům porozuměly prakticky, můžete využít sadu dřevěných pomůcek. Kostičky s čísly a znaménky vám dovolí stavět příklady a pro jejich řešení děti využijí barevné tyčinky. Barvy pomáhají orientaci i paměti. Díky praktickému přepočítávání a skládání tyčinek dostávají děti povědomí o matematické logice a staví pevné základy na kterých budou stavět celé další studium.

33500-6_drevena-vzdelavaci-sada-pro-vyuku-matematiky-6


Matematická skládačka

 

38054_matematicky-valec2
Další matematická vychytávka, je válec s čísly, znaménky a veselými zvířátky. Kromě toho, že dovoluje trénovat sčítání, odčítání a i násobilku, nezabere místo a ani nezruinuje vaši peněženku. Můžete tak třeba sourozencům pořídit každému jeden a pořádat soutěže.

 

Český jazyk

 

Sada magnetů – čísla a písmena

 

Pro trénování správného čtení, psaní, gramatiky nebo třeba vlastního podpisu, nemusíte využívat jen papír. Pořiďte si magnetická čísla a tvořte společně s dětmi slova i věty. V sadě jsou velká i malá písmena, která děti mohou přiřazovat k sobě. Hrajte si doma na lednici, nebo si k sadě pořiďte i    magnetickou tabulku.

Tato sada je navíc připravena se flexibilně měnit z hodiny českého jazyka i na hodiny matematiky. K dispozici vám budou i čísla a aritmetická znaménka.

 

38063_765-velka-sada-magnetku-pismen-a-cisel

Angličtina

 

Klavír se slovíčky


Aby dětem neuniklo nic z cizího jazyka, mohou trénovat anglická slovíčka pomocí otáčecích kamenů na této hračce. Veselé barvy lákají děti ke hraní a za každým písmenem najdou jedno slovíčko. Trénovat mohou názvy zvířat, lidí i věcí.

30719-5_pol-pl-pianinko-z-literkami-do-nauki-angielskiego-za2826-14351-1 

 

Ostatní

 

Hra nauč se hodiny

V praktickém kbelíku najedete celou deskovou hru, při které se zapojí mozkové závity i celá rodina. Děti mohou hrát se sourozenci, nebo uspořádat večerní turnaj proti tatínkovi a mamince. Naučit se systém analogových hodin není ze začátku snadné a pochopit jejich logiku může dětem zamotat hlavu. Je důležité, aby se děti učily s radostí, protože číst hodiny pak už budou celý život a třeba si při každém pohledu na hodinky vzpomenou na ty veselé chvíle nad deskovou hrou.

37736-1_deskovahra1

 

Hrajte si, dokud to jde

 

Domácí prostředí může být pro děti značně rušivé. Tak to proměňte ve svůj prospěch a nechte okolní vlivy, ať děti vzdělávají. Až se vrátí do školy, na hraní už nebude tolik času, tak si ty dny doma zpříjemněte.