Kdy chodí Mikuláš a jak se na něj letos připravit?

Blíží se den, kdy na dveře zaklepe Mikuláš, čert a anděl. I když se v aktuální situaci mohou oslavy tohoto dětského svátku trochu změnit, stejně nachystejte dětem nadílku a naučte se společně básničky pro Mikuláše. Pokud se ptáte, kdy chodí Mikuláš a proč právě v tento den, přečtěte si o této tradici něco víc.

mikulas-736056_640

 

 

Co: 

1. Kdy chodí Mikuláš? 

2. Proč chodí Mikuláš, anděl a čert? 

3. Jaká by měla být nadílka od Mikuláše? 

4. Básničky pro Mikuláše 

 

 

 

 

 

Kdy chodí Mikuláš?

Když se budete chtít zorientovat, kdy se slaví Mikuláš, najděte si v kalendáři jeho svátek a pamatujte si, že vždy přichází v předvečer svého svátku. Svatý Mikuláš anděl a čert v roce 2023 přijdou 5. prosince.

Svatý Mikuláš je uctíván mimo jiné jako patron dětí, a tak si jeho příchodem připomínáme jeho život i jak důležité děti jsou v našich životech. Byl to biskup, který je spojován s několika zázraky.

Dnes k nám Mikuláš chodí jako starý muž s bílými vlasy a plnovousem. Do kostýmu Mikuláše neodmyslitelně patří vysoká čepice a červený nebo bílý plášť. Přichází s velkou berlí. Tato na konci zakroucená berla je taková, jakou v době života svatého Mikuláše nosili biskupové. Připomíná jeho původ.  

 

Proč chodí Mikuláš, anděl a čert 

Mikuláš nikdy nechodí sám. Vždy přichází ve trojici čert, Mikuláš, anděl. Anděl reprezentuje dobro a je ochráncem dětí před čertem, který je má trochu postrašit. Tato trojice si s dětmi promluví, Mikuláš může dětem připomenout i nějaké jejich drobné hříchy a děti přislíbí, že se v dalším roce polepší. Čert by měl v pozadí působit jako výstraha. Anděl naopak stojí blíže dětem.

Anděl může přicházet s košíkem, ve kterém nese dětem nadílku, nebo se zvonečkem, kterým svůj příchod ohlašuje. Někdy může také nést knihu hříchů, kterou Mikulášovi podává ke čtení. Čert může mít s sebou pytel, nebo řetěz, aby byl slyšet už z dálky.

Ne vždy byla tradice stejná. Dříve s Mikulášem chodil například obecní policista.

 saint-nicholas-2958541_640

Čokoládové figurky jsou nedílnou součástí nadílky od Mikuláše. 

 

Jaká by měla být nadílka od Mikuláše?

Každé dítě odmění Mikuláš nadílkou. Je několik věcí, které by v tradiční mikulášské nadílce neměly chybět.

  • Čokoládové figurky – Mlsné jazýčky se jistě těší na nějakou tu dobrotu, kterou najdou ve svém balíčku. Přidejte do něj klasické figurky Mikuláše, čerta nebo anděla.
  • Adventní kalendář – protože Mikuláš přichází na začátku Adventu, často přináší čokoládové adventní kalendáře.
  • Ovoce a oříšky – aby nadílka nebyla jen o sladkostech, přidejte do balíčku nějaké mandarinky, pomeranče a pár oříšků. Kromě toho, že dodají vitamíny, také celou nadílku hezky provoní Vánoci.
  • Uhlí nebo brambora – zlobivé děti dostávají místo nadílky uhlí. Nicméně i hodné děti mohou někdy dostat jednu bramboru nebo kousek uhlí jako takovou malinkou připomínku.

Co takhle letos děti něčím překvapit? Možná budou čekat v nadílce jenom dobroty a když pak najdou nějakou hračku, budou štěstím bez sebe. 

Pokud plánujete takto nadílku oživit, vybrali jsme pro vás pár hraček, které pořídíte do 200 Kč a přesto s nimi zabodujete.

  • Panenka pro malou princeznu - drobná panenka s úchvatnými vlasy bude skvělý dárek do nadílky pro malé slečny. 
  • Dřevěná stavebnice - doporučujeme tuto zajímavou a zároveň vzdělávací hračku s barevnými tvary. Děti s ní trénují své prstíky i poznávají barev a tvarů. Navíc se hodí jako dárek k Mikuláši pro kluky i pro holky. 
  • Minihra - stolní hokej, fotbálek nebo golf - s touto cestovní verzí hry si užijí kluci spoustu legrace. Hned v den oslav Mikuláše můžete uspořádat turnaj. 

 

VÍCE HRAČEK DO NADÍLKY

Básničky pro Mikuláše

Nevíte jak se naučit básničky na Mikuláše? Nebo už jste básničku z minulého roku zapomněli? Tak si několik oblíbených připomeňte a začněte s dětmi trénovat na ten velký den.

 

Mikuláši přijď dnes k nám

Mikuláši, přijď dnes k nám,

písničku ti zazpívám,

přines prosím trochu dobrot,

můžeš je dát třeba do bot.

Dáváš dárky pro radost,

pro každého máš jich dost.

 

Mik miku Mikuláš

Mik, mik, Mikuláš,

přišel s čertem na koláč.

Čerte, čerte chlupatý, nechej pytel za vraty.

Slibuju ti, slibuju, že už zlobit nebudu.

 

Kdo to klepe?

Kdo to klepe? Bílý pán.

Mikuláš dnes přišel k nám.

Anděl a čert přišli s ním,

zjistit, jestli nezlobím.

 

Čertíka se nebojíme

Čertíka se nebojíme

 Protože my nezlobíme.

Když tak jenom trošinku,

tatínka a maminku.