Hurá do školy. Co vás v prvních dnech čeká?

 

Nový školní rok je tady. Dnes vyrazily děti do školy a vrací se jim zase na nějakou dobu pevnější režim. S ním také nová setkávání s kamarády, lumpárny o přestávkách i vědomosti o hodinách. Začátek školy je spojený také s různými starostmi, zvláště pokud máte doma prvňáčka. Na co se tedy v prvních zářijových týdnech připravit a jak si je zpříjemnit?

O5MCEB0-min

Povinné nákupy

Ihned po uvítání a rozvrh hodin dostanou děti ve škole seznam, co si mají na další dny pořídit. Často je třeba sehnat vybavení rychle. Proto je třeba počítat s výdaji i nějakými těmi frontami v papírnictví. Nejčastěji budete muset nakoupit:

  • Sešity
  • Obaly na sešity i učebnice
  • Učebnice
  • Tužky, pera a další psací potřeby na doplnění penálu
  • Výbava na výtvarnou výchovu

Pokud máte doma prvňáčka, jistě jste už v průběhu prázdnin nakupovali značnou výbavu. Kompletní sada všeho, co potřebuje dítě do první třídy může vyjít až na 5 tisíc korun. Každoroční běžné nákupy sešitů a dalších školních potřeb vás vyjdou na několik stovek korun.

Zpět do režimu

Se školou se vrací nepříjemné ranní vstávání a odpolední domácí úkoly. Pro děti je někdy trochu těžké vrátit se do pevného režimu. Poslední den prázdnin je těžké usnout brzy a první den školy je najednou tahá z postele brzy. Můžete dětem tu obtížnější část zpříjemnit nějakou příjemnou motivací. Zkuste jim například slíbit nějakou hračku, kterou dostanou, pokud první týden zvládnou.

První den školy je velká věc

Jestli je vaše ratolest letos v první třídě, je pro ně letošní 2. září velký den. První školní den je plný podnětů. Děti se dozví mnoho nových informací a potkají nové kamarády. Čeká je mnoho nového a někdy z toho mohou mít obavy. Když tedy první den ve velkých lavicích zvládnou, oslavte tento velký krok.

Tipy na dárky pro prvňáčky:

O5MCEO0-min

Po škole legraci

V prvním zářijovém týdnu začínají také zápisy na různé kroužky. Až budete vědět, jaký má vaše dítko rozvrh, můžete mu tam přidat různé další zájmy. Pokud máte doma tanečnici, milovníka army nebo třeba hudebníka, bude vás tedy začátkem roku čekat po čekat další běhání. Na zápise se většinou domluvíte na termínu kroužku, dítě si prohlédne místo, kam bude chodit a seznámí se s vedoucím. Často vedoucí kroužků nabízejí také různé zkušební hodiny zdarma.

Ať jsou první týdny jakkoli náročné, vždy je radost vidět vaše ratolesti, jak se vrací ze školy plní zážitků s žákovskou plnou dobrých známek. Během pár týdnů se vše ustálí a po vašem boku bude vzorný žák s pilně nachystaným batohem a úsměvem na tváři.