V čem se skrývá kouzlo hudebních hraček?

 

Mlácení do hrnců, zpěv na celý autobus nebo tanec uprostřed náměstí, i tak můžeme často vidět nadšené malé hudebníky. Hudba je pro děti velmi důležitá a provází je už od prvních dnů. Hudební hračky umí proměnit domácnost v divoký koncert, ale také děti velmi rozvíjejí.

music-818459_1280

Kreativita, hudební sluch a nadšení

Hudební hračky u dětí probouzejí zvědavost. Zkoušejí tak, které hračky vydávají jaké zvuku a moc rády objevují nové a nové možnosti. Skrze to rozvíjejí svůj hudební sluch i smysl pro rytmus. Když poslouchají hračky, které hrají, učí se rozeznávat, jak znějí melodické písničky. Když sami zpívají nebo hrají, objevují, které zvuky jsou jim příjemné. Díky hudebním hračkám se děti učí, které melodie jsou smutné a které veselé.

Hudba podněcuje dětské emoce a pomocí hudebních hraček mohou děti své emoce snadněji vyjádřit. Když mají děti velkou radost, veselý tanec a zpěv jim pomůže dát nadšení průchod. Stejně tak, pokud je něco rozčílí, mohou si bouchnout do bubínku a jistě se jim uleví. Děti se tak lépe učí pracovat se svými emocemi, které se v útlém věku rozvíjejí.

Hra s hudebními hračkami také podněcuje kreativitu. Když mají děti samy zpívat nebo hrát na hudební nástroje, rozproudí to jejich fantazii. Zkouší různé rytmy a kombinace a mohou přijít i s vlastními melodiemi. Starší děti mohou kombinovat zvuky různých nástrojů nebo se snažit hrát jednoduché tóny.

Když mají děti možnost zkusit si hrát na jednoduché nástroje už v útlém věku, mohou si tak vypěstovat vztah k hudbě a brzy budou chtít zkusit i složitější hudební nástroje. Není to samozřejmě pravidlem, ale i Mozart začínal u trianglu.

Která hudební hračka je ta pravá?

Když budete hledat správnou hudební hračku, vybírejte v jedné ze dvou větších skupin hraček – dětské hudební nástroje nebo hudební hračky.

Dětské hudební nástroje

Do této skupiny patří ozvučná dřívka, flétničky, tamburíny, píšťalky, rolničky, bubínky, kastaněty a mnoho dalšího. Hudební nástroje jsou vhodné pro děti od 3 let. Sadu hudebních nástrojů můžete pořídit pro děti domů, nebo jsou ideální pomůckou do mateřských škol a dětských center. Když děti hrají společně na více nástrojů, učí se poslouchat další rytmy, hledat v nich ty pravé momenty, a také respektu ke kamarádům.

Pro starší děti jsou ideální dětské bicí nebo elektrická kytara, kde musí hledat správný tón. Pokud hledáte hudební nástroj pro malé děti, zvolte spíše bubínek nebo rolničky, kde nezáleží na tónu ale spíše na rytmu. Pokud budete chtít malým muzikantům představit i více netradiční nástroje, originální je například kalimba.

Ideální materiál pro dětské hudební nástroje je dřevo. Je to přírodní materiál, který je příjemný na dotek a krásně zní. Pokud byste měli obavy o naši přírodu a nechtěli drancovat naše lesy, můžete si vybrat z hudebních nástrojů, které byly vyrobeny ze dřeva od společností, které se zapojují do dalšího zalesňování.

Dětské bubínky

Hudební hračky

Do této kategorie patří různé elektronické mikrofony pro malé pop stars, nebo hrající hračky. Další kategorií hudebních hraček jsou tančící podložky. Mezi hudebními hračkami najdete něco i pro mladší děti už od 1 roku.

Oblíbenou hračkou je například karaoke mikrofon, který dětem dovoluje nahrávat svůj vlastní hlas a poté jej poslouchat. Děti tak objevují svůj hlas a sami přicházejí s kreativními texty.

mikrofon - zlatý

 

Když hudba svádí spíš k tanci, můžete zkusit taneční podložku. Můžete ji propojit přes USB s televizí a poté musíte tančit, tak jak píská. Neboli stoupat na takové symboly, které se vám ve hře zobrazí. Taneční podložka je vhodná spíše pro starší děti, ale je to zábava pro celou rodinu.