Hry a hračky do auta, do vlaku či autobusu. Zabavte děti na cestách.

 

Chystáte se s dětmi vyrazit na dovolenou? To bude znamenat kromě spousty zábavy i dlouhou cestu. Máme pro vás pár tipů, jak zabavit děti na cestách. Pro ratolesti bude cestování mnohem zábavnější a pro dospělé v autě nebo vlaku klidnější, když budete mít v záloze nějakou tu hru nebo hračku.

 happy-kids-looking-out-car-window_53876-30797

 

 

Slovní hry do auta

Když s sebou nemáte zrovna žádné hračky nebo chcete zapojit děti i dospělé, zkuste slovní hry do auta. Vsaďte na klasický slovní fotbal, nebo jej se staršími dětmi trochu vylepšete. Slovo, které myslíte, jen popište, ale neříkejte jej nahlas. Jakmile ten, kdo je další na řadě ví, jaké slovo máte na mysli, řekne stop a začne vymýšlet jiné slovo, které končí na poslední písmenko toho vašeho. To zase jen popíše a nevysloví jej.

 

Další hra, kterou můžete zkusit, je cestovatelské Bingo. Napište si seznam 5 věcí, které můžete vidět po cestě. Všichni hráči by jej měli znát. Poté se pečlivě rozhlížejte po okolí a ten, kdo nějakou věc ze seznamu zahlédne, pomyslně si ji odškrtne ze svého cestovatelského binga. Ostatní už si tu stejnou věc ze svého seznamu vyškrtnout nemohou. Kdo má jako první odškrtnuto všech 5 věci, zavolá bingo a vyhrál.

 

Pak můžete sáhnout po hře myslím si, kde si jeden vymyslí osobu, zvíře, nebo věc a ostatní hádají na co myslí. Jako odpovědí smí padnout pouze ano nebo ne.

 

Hračky, které přibalit na cesty

Když vám dojde energie na slovní hry, nebo nechcete do hry zapojovat celé auto či kupé, přijde čas na hračky na cesty. Vždy s sebou nějaké přibalte a předejdete tak nepříjemným záchvatům pláče nebo vzteku. Hračky na cesty by měly být malé, skladné, lehké a zajímavé. Máme pro vás několik tipů.

 

1)      Hlavolamy


Přibalte si na cestu nějaký ten oříšek na přemýšlení. Vyberte dětem zajímavý hlavolam ideální pro jejich věk. Pro nejmenší to může být zasouvání tvarů do správného otvoru, starší mohou řešit složitější úlohy. Zkuste například hlavolam labyrint, který rozvíjí kreativitu i logické myšlení.

38744_2529-3d-zabavny-hlavolam-labyrint-koule

 

2)      Tvořivé hračky


 
Při dlouhých cestách je čas, aby děti daly prostor své kreativitě. Táhnout s sebou ale mnoho papírů a spoustu pastelek, které se všude rozkutálí je značně nepraktické. Zkuste některou z kreativních hraček. Náš tip je kreslicí magnetická tabule. Děti tam mohou tvořit svá umělecká díla, smazat je a začít na novo. Kreslit na úplně nový podklad je navíc pro děti zajímavé a déle to udrží jejich pozornost.

 

 33398-4_tabule-1

 

Nechte to na technice

Čas dětí u obrazovek jistě nějak rozumně omezujete, ale dlouhé cesty autem, autobusem nebo vlakem dávají většinou elektronickým hrám zelenou. Pro děti je při tak dlouhém sezení těžké udržet pozornost a elektronická konzole nebo tablet pro ně mají hned několik druhů zábavy v malé krabičce. Často bývají pro rodiče taková záchranná brzda, když už děti vážně nic nebaví.  Pokud se nechcete pouštět přímo do tabletů, zkuste jednoduché konzole, na kterých mohou děti hrát základní hry. Naším typem na cesty je klasická herní konzole, kde si děti zahrají Star Wars, Angry Pigs nebo Sudoku.


35123-4 (1) 

 

Posaďte se a poslouchejte

S čím u dětí určitě zabodujete, to jsou audio pohádky nebo dětské písničky. Pusťte si příběhy v autě a uvidíte jak budou děti napjatě poslouchat. Když s sebou přibalíte sluchátka, můžete je dětem pustit i ve vlaku nebo autobuse z telefonu nebo jiného přehrávače hudby. Audio pohádka je skvělý pomocník, i když potřebujete aby děti po cestě usnuly. Příjemně je zklidní a pokud nebude příliš napínavá, tak i ukolébá.

 

Kromě her do auta a vlaku vám na cestách pomůže dávka trpělivosti a také skvělá schopnost dopravních prostředků děti uspávat. Pokud vyrazíte na noc, většina dětí jistě po nějaké době zavře oči a probudí se až pod zasněženými svahy.