Děti jdou znovu do školy. Co vás čeká?

Už za pár dní se ten váš školák vrací do lavic. Nebo tam vyráží úplně poprvé? Na co byste neměli před prvním školním dnem zapomenout a jak dětem návrat do režimu zpříjemnit?

 O5MCEO0-min 

Děti nasadí aktovky v úterý 1. září. Letos jdou některé děti do školy po neobvykle dlouhé pauze a návrat je může trochu zaskočit. Čeká na ně zase brzké vstávání, dojíždění do školy, pravidelný režim i psaní domácích úkolů. Jistě to ale není něco, co byste společně nezvládli. Nezapomeňte se na první školní den řádně připravit.

Nachystejte aktovku

První dny budou plné nových informací a požadavků. Je tedy dobré být připravený a mít si je kam poznamenat. Vybavte děti sešitem pro zapsání důležitých informací a nezapomeňte na penál. Zkontrolujte, které tužky už nepíší a doplňte je za nové. Ořezejte pastelky a doplňte fixy. Návštěvy papírnictví jsou rituálem, který by neměl v prvních dnech chybět.

Pár dní před tím, než škola začne je také dobré školní tašku vyprat, později se začne plnit sešity a učebnicemi a nebude k tomu už tolik prostoru.

Den před prvním dnem školy dětem pomozte vybrat i oblečení a všechno nachystejte předem. Budete tak mít klidnější ráno a třeba si pár minut navíc přispíte.

Počítejte s nákupy 

Děti většinou dostanou v prvních dnech pokyny, co vše si mají nakoupit. Tak si vyhraďte jedno odpoledne čas na to, zajít do obchodu.  

Nejčastěji budete muset nakoupit:

  • Sešity
  • Obaly na sešity i učebnice
  • Učebnice
  • Tužky, pera a další psací potřeby na doplnění penálu
  • Výbava na výtvarnou výchovu

Pokud máte doma prvňáčka, jistě jste už v průběhu prázdnin nakupovali značnou výbavu. Kompletní sada všeho, co potřebuje dítě do první třídy může vyjít až na 5 tisíc korun. Každoroční běžné nákupy sešitů a dalších školních potřeb vás vyjdou na několik stovek korun. 

Zpatky-do-skoly

 

Začněte upravovat spací režim  

Vstávání na budíka, to je pro mnoho rodin nejnáročnější část návratu do školy. Během prázdnin má většina dětí o něco volnější režim, protože zas tolik nevadí, když usnou o hodinu později, nebo o hodinu později vstanou. Také se později stmívá. Biologické hodiny se nám tak přirozeně trochu posouvají a přehodit je během jednoho dne je šok pro tělo i mysl. Zkuste si začít zvykat na nový režim postupně. Pokud každý den nařídíte budíka o 15 minut dříve a děláte to takto několik dní, snadno si postupně zvykáte na brzké ranní vstávání.

Udělejte si to hezké  

Určitě není od věci děti v návratu do školy trochu podpořit a udělat jim ten první týden co nejpříjemnější. Přibalte jim ke svačinám v prvních dnech nějakou dobrotu, nebo jim pořiďte novou hračku. Třeba takovou, která jim pomůže s učením. Pokud mají děti takový interaktivní nástroj, budoucí učivo nevypadá tak děsivě a spíše na něj těší.

  • Darujte například počítadlo, na kterém budou první pokusy s matematikou snadněji pochopitelné i uchopitelné. Barevné kuličky dětem pomáhají pochopit svět matematických zákonitostí a také podporují jejich kladný vztah k matematice.
  • Nebo přineste trochu školy i domů. Pořiďte si magnetickou tabuli a děti vás mohou během večerů a v rámci opakování učit, co se ve škole dozvěděly.

multicolored-abacus-photography-1019470

 

 Na co se připravit s prvňáčkem?

První školní den je velká událost. Fotografie z něj budou v rodinném albu a bude si jej pamatovat celá rodina. Jak přesně bude první školní den probíhat, to se může v jednotlivých školách lišit. Podívejte se na webové stránky té vaší a jistě tam najdete více podrobností.

Většinou to ale vypadá tak, že společně najdete třídu, posadíte dítě do lavice, prvňáčci se potom seznámí s vyučujícícm i mezi sebou. Často dostávájí děti různé dárky na uvítanou ve škole. Rodiče se poté také dozví praktické informace a ve většině škol nechybí prohlídka školy.

Pokud můžete, udělejte si na svého prvňáčka čas a vezměte jej potom na nějaký dobrý oběd, nebo mu něco uvařte a můžete si o tom, jak se mu líbilo ve škole trochu popovídat. Pokud přidáte i drobný dárek, bude mu připomínat tento významný den a dodávat odvahu se s velkou životní výzvou popasovat.

Nápady na dárky pro prvňáčky:

  • Plyšový kamarád: Malý méďa bude s dětmi trávit noci před tím, než vstanou do školy a čekat na ně vždy když se vrátí. S ním děti nebudou na tu těžkou práci “být školák” sami.

  • Veselý hlavolam: zkuste dárek, který dětem trochu rozehřeje jejich mozkové závity, předtím, než to udělá škola. Věnujte zajímavý hlavolam, u kterého se mohou odreagovat.  

Musí děti do školy s rouškou?

Podle aktuálních informací z ministerstva školství a zdravotnictví, děti do školy nemusí nosit roušku. Pokud by se ale v okrese zhoršila epidemiologická situace, mohou být kdykoli zavedeny.

Kromě nových povinností čeká děti ale také setkání s kamarády, spoustu příběhů a také rutina, která je po čase karantény a prázdnin jistě příjemnou změnou.