Jak vybrat dětskou tříkolku?

Dobrá a kvalitní dětská tříkolka by neměla chybět žádnému dítku. Nejen, že vaší ratolesti může zpříjemnit a ozvláštnit čas venku, je také skvělým a praktickým pomocníkem pro rodiče. Pokud nevíte, jak tříkolku pro děti vybrat, jste na správném místě.

V dnešním článku jsme si pro vás totiž připravili ty nejužitečnější rady a tipy, jak vybrat dětskou tříkolku. Tak jdeme na to!

trikolka

OBSAH:

Proč pořídit dětskou tříkolku?

Pořízení tříkolky pro děti se sebou nese mnoho skvělých benefitů. Dětem může zajistit skvělou dávku pohybu a zábavy na čerstvém vzduchu. Zároveň však může být i přídatným pomocníkem při přepravě po městě – to je díky tříkolce mnohem rychlejší, pohodlnější a praktičtější.

Další skvělou výhodou dětských tříkolek je jejich pozitivní vliv na procvičování motoriky, stability a koordinace ručiček a nožiček dětí. Nebojte se, že se vaše malé dítko unaví! Některé tříkolky dnes dokážou hravě zastoupit kočárek, což je skvělá vymoženost především pro ty nejmenší.

Pořízením dětské tříkolky určitě neprohloupíte. Její používání může být nápomocným prvním krokem k jízdě na kole. To je přeci paráda!

Na co se při výběru tříkolky pro děti zaměřit

Podcenit výběr tříkolky pro děti se určitě nevyplatí. Jelikož existuje široká škála různých tipů tříkolek, vybrat tu správnou je opravdový oříšek. S našimi tipy však určitě nešlápnete vedle.

TIP

Dbejte především na kvalitu a bezpečnost. Jako další vodítko při výběru dětské tříkolky vám může posloužit i věk dítěte, materiál či tipy tříkolek. Jestliže uspokojíte tyto základní potřeby, kochejte se i všemožnými designy a doplňky dětských tříkolek. Výběr vás určitě nezklame.

Bezpečnost na prvním místě

Bezpečnost vašeho dítěte by měla být rozhodujícím prvkem při výběru správné dětské tříkolky. Zaměřte se na materiál, konstrukci, kvalitu či bezpečnostní prvky. Těmi jsou například protiskluzové pedály, hrazda kolem pasu či bezpečnostní pás eliminující pád dítěte.

Ujistěte se, že jsou části tříkolky pevné a stabilní. Něco se vám nezdá? Neuspěchejte váš nákup a porovnejte mezi sebou více modelů.

S bezpečností se bez pochyb váže také pohodlí vašeho prcka. Dobře uděláte, pokud se zaměříte na tříkolky s ergonomickými prvky. Zdravé sezení a komfort podpoří dobře tvarované sedátko. To s opěrkou na hlavu se navíc skvěle hodí na dlouhé procházky.

Věk dítěte

Možná se budete divit, ale dětské tříkolky mohou používat děti již od 6 měsíců. V tomto případě se však samozřejmě jedná o ty podobné kočárku. Dětská tříkolka tohoto typu obvykle obsahuje polohovatelnou opěrku či vodící tyč. Jízda je tak plně v rukou rodičů.

Pro starší a aktivnější rošťáky je vhodné vybrat tříkolku, na které se mohou zcela vydovádět. Znamená to, že kromě pasivního sezení budou moci také aktivně šlapat, což má pozitivní vliv na rozvoj jejich motoriky a stability. Pedály, které se točí, i když dítě nešlape, mu pomohou rychle pochopit a napodobit pohyb.

Toužíte po tříkolce, která „roste s dítětem“? V tom případě se dívejte po možnosti regulace výšky řídítek a sedátka.

Materiál a kolečka

Tříkolky pro děti mohou být plastové, kovové či v kombinaci z obou materiálů. Obecně platí, že ty z plastu jsou mnohem levnější a méně toho vydrží. Investice do kovové tříkolky se tedy vyplatí, pokud chcete, aby její životnost byla co nejdelší.

Nezapomeňte, že ruku v ruce s materiálem jde i konstrukce tříkolky. Volte tu, která je stabilní a pevná. Doporučujeme také neřídit se pravidlem těžší = lepší. Mnohem důležitější je totiž správné konstrukční řešení.

Kolečka tříkolek pro děti mohou být plastová nebo nafukovací. Plastová jsou sice mnohem lehčí než ta nafukovací, jejich nevýhodou je však vysoká hlučnost a rychlá opotřebovanost. Dětské tříkolky s nafukovacími koly najdete ve středních a vyšších cenových kategoriích.

Tříkolka s vodící tyčí nebo bez ní?

Chcete, aby se vaše ratolest vyřádila na tříkolce, ale zároveň si přejete mít nad ní kontrolu? V tom případě určitě zvolte dětskou tříkolku s vodící tyčí. Právě díky ní lze aktivně pomáhat dítku, které se na tříkolce teprve učí. Co je víc, s její pomocí lze také regulovat správný směr jízdy.

Dětská tříkolka s vodící tyčí se hodí zejména na dlouhé procházky – využít ji můžete například ve chvíli, kdy je vaše malá ratolest unavená a nedokáže už šlapat. Oceníte ji také v místech, kde je hodně lidí a méně prostoru.

Tříkolky, které vodící tyč neobsahují, se mnohem více hodí do větších prostorů, kde se děti mohou pohybovat samovolně a nehrozí jim nebezpečí srážky.

Další doplňky a design

Posledním krůčkem k výběru dokonalé dětské tříkolky je už jen její design a další užitečné doplňky, které může nabídnout.

Tříkolek pro dětí jsou spousty, vybere si úplně každý! Tříkolky mohou být sportovní, barevné, moderní či dokonce napodobující zvířátka. Toužíte po něčem víc? Doporučujeme tříkolky se zvukovými efekty!

Skvělé a praktické jsou i doplňky navíc, které mohou vaši tříkolku parádně „vytunit“. Je zcela na vás, které si vyberete. Pojďme se na některé z nich podívat.

Slunečná clona

Slunečná clona je vynikající vychytávka, která chrání vaše dítko jak před ostrým sluncem, tak před prudkým větrem. Zejména ta s UV filtrem je doslova nezbytná během horkých dnů. Clony bývají navíc volně polohovatelné – sami si je tak můžete nastavit na stranu, ze které svítí sluníčko.

Úložný prostor

Musí s vámi na výlet i vaše oblíbené hračky? Tak tento problém známe snad všichni. Ještě, že tříkolky disponují úložným prostorem, kde se vejde plno věcí. Úložné koše se zpravidla nacházejí jak vpředu na kole, tak i na opěradle.

Držák na vodu, zvonek a další

Jednou z výhod je také držák na pitíčko pro vaše děťátko nebo naopak pro vaši kávičku. Dále nesmí správné dětské tříkolce chybět ani zvonek, kterým upozorníte, že jste na cestě. To a další vychytávky vám usnadní používání dětských tříkolek.

Tak šťastnou jízdu!