První Vánoce s miminkem – jak si je doopravdy užít?

První Vánoce s miminkem budou magické. Přinesou k vám domů znovu to kouzlo Vánoc, které jste prožívali jako děti. Tak sváteční den naplánujte, vyberte ty správné dárky pro miminko a první Vánoce si hlavně užijte.  

Obsah 

Když jste letos přivítali do rodiny nového člena, jistě je každý týden něčím nový. A také přináší novou výzvu. Tak to bude i s Vánocemi. Pamatujte na to, že maličká miminka ještě koncept Vánoc nechápou a proto se kvůli nim nemustíe stresovat s perfektně naklizeným bytem, nebo velkou mísou bramborového salátu. Nejvíc je nadchnou vánoční světýlka, šustivý balicí papír a pár jednoduchých dárků. 

Naplánujte Štědrý den podle režimu miminka, ne tradice

Nic by nebylo větším zklamáním, než kdybyste vše naplánovali a pak by miminko prospalo celou nadílku, nebo hůře…proplakalo celou nadílku. Proto Vánoce s ročním dítětem přizpůsobte jeho režimu. Pokud chodí spát už v půl šesté, vykašlete se na tradici a udělejte si brzkou večeři. Pár týdnů před Štědrým dnem sledujte, jak se mění denní režim vašeho dítěte a kdy je nejbdělejší. Na tuto dobu zkuste naplánovat rozbalování dárků. 

A nebo se vám zdá, že to ve třech ještě nezvládnete? Klidně nechte miminko spát a užijte si Vánoce s partnerem. Děti si mohou rozbalit dárky ráno a rozhodně tak o nic nepřijdou. 

Vánoce jsou rodinné svátky, tak nechte rodinu ať vám pomůže 

Poproste vaše nejbližší ať váš režim respektují. Dospělí si mohou svůj režim přizpůsobit snadněji, takže pokud slavíte Vánoce se širší rodinou, dejte jim vědět, že se doba večeře může letos lišit a poproste je o trpělivost. Jistě pochopí, jak jsou pro vás právě tyto Vánoce důležité. 

Stejně tak se nebojte příbuzné poprosit o pomoc. Letos vám možná nezbyte tolik sil na to, abyste pekla 10 druhů cukroví, nebo smažila celé odpoledne kapry. Maminky a tetičky jistě rády vymění nějaké to linecké za pomazlení s vaším maličkým. 

Vánoční dárky pro miminka 

Děti začínají chápat koncept Vánoc až kolem 3 - 4 let. Takže letos se ještě nemusíte starat o dopisy Ježíškovi, nebo shánění specifického dárku pro miminko. Mnoho batolat má stejnou radost z balicího papíru jako z hračky uvnitř. Nicméně pár kvalitních dárků dětem nakupte, přece jen je to jejich den. 

Psychologové doporučují malé děti nezahrnout velkou kupou dárků. Potom by pro ně mohl být vánoční večer velmi náročný. Každý dárek znamená spoustu nového k prozkoumání a miminka nejsou zvyklá konzumovat tolik podnětů jako my. Vyberte proto 3-4 dárky a poproste i příbuzné ať s vámi dárky konzultují. Někteří mohou koupit miminku hračky, jiní oblečení, ostatní nějaké další potřeby, které pomohou vám v mateřské roli. Pokud si přecejen přejete nakoupit dárků víc, můžete je dětem dávat i postupně v průběhu vánočních svátků. 

Dárky, které děti do jednoho roku vždy zaujmou jsou ty, které vydávají zvuky. Pokud nechcete aby vám ze stále se opakující písničky praskla hlava, vsaďte na originální chrastítka a šustítka. Děti také rády pozorují barevné objekty, jako kolotoče nebo houpačky nad postýlku nebo do kočárku. Pokud hledáte luxusní dárky pro miminka, už od jednoho roku se děti mohou svézt v elektrickém autíčku pro děti. Jelikož má dálkové ovládání pro rodiče a bezpečností pásy, je vhodné pro všechny děti, které už sedí. Takže s tím určitě nesjedete z cesty. Více nápadů si můžete přečíst v článku Tipy na dárky pro nejmenší. 

Šťastné a bezpečné 

Nezapomeňte se v průběhu vánočních svátků přesvědčit o tom, že je všechno v bytě bezpečné. Malý plazící se průzkumník by mohl změnit vánoční stromeček ve hru na dřevorubce a záchranáře. 

Zkontrolujte, že všechny dekorace jsou umístěné dostatečně vysoko a nemají malé části, které by se daly odtrhnout. Stejně tak se zařiďte se stromečkem. Pokud jej letos postavíte na stolek, budete možná o trochu klidnější, když jej spustíte z dohledu. 

I Vánoce s miminkem jsou svátky klidu 

Nezapomeňte, že Vánoce mají být svátky pohody. A jelikož tento rok pro vás už tak nebyl nejklidnější, dopřejte si hlavně odpočinek co to jen jde. Pokud se letos rozhodnete nemýt okna, nebo nenavštívíte všechny tetičky, rozhodně se svět nezboří. Naplánujte si hlavně pohodové Vánoce, které budou klidné pro všechny členy rodiny. 

První Vánoce s miminkem si hodně fotografujte, zpívejte si koledy a dopřejte si pohodu co to jen půjde.